147057752-Doctor-with-baby

KLAUSIAME SPECIALISTO

Jauniems tėveliams gimus kūdikiui dažnai kyla įvairių klausimų ar abejonių dėl savo teisių ir pareigų. Neretai neaiškumai būna susiję su gydymo įstaigomis, gydytojais. Taigi į klausimus, ar galima savo mažyliui pasirinkti pediatrą ir kaip tai padaryti, atsako Vilniaus teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Vitkauskienė.

Tėveliai savo valią dėl pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos gali pareikšti jau gimdymo namuose. Medikai tėvelių pasiteirauja, kokio gydytojo jie pageidautų savo vaikučiui ir kokioje pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigoje norėtų lankytis. Tėvai paprastai prašo, kad atžalą prižiūrėtų tas pats gydytojas, kuris rūpinasi ir kitų šeimos narių sveikata, gerai juos pažįsta.

Tačiau tėvai gali pasirinkti ir kitą gydymo įstaigą bei kitą gydytoją. Jei pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugas pasirinktoje gydymo įstaigoje teikia apylinkės pediatras, galima pageidauti, kad vaiką prižiūrėtų būtent jis.

Kai tėvai nusprendžia, kokioje sveikatos priežiūros įstaigoje norėtų registruoti savo kūdikį, gimdymo namų darbuotojai tai įstaigai praneša, kad naujagimis išleidžiamas į namus. Kūdikio sveikatos priežiūrai skirtas gydytojas per tris dienas jūsų mažylį aplankys namuose.

Pirmojo gydytojo vizito į namus metu tėvai turi užpildyti prašymą užregistruoti vaikutį pasirinktoje gydymo įstaigoje. Šiame prašyme nurodoma tik vaiko gimimo data, jo vardas ir pavardė. Kiti reikalingi duomenys užpildomi vėliau, kai vaikas užregistruojamas Civilinės metrikacijos skyriuje ir gauna gimimo liudijimą.

Taigi, mieli tėveliai, jaudintis tikrai nėra dėl ko — jeigu tik norite, turite teisę pasirinkti ir gydymo įstaigą, ir gydytoją. Prireikus jums padės ir į rūpimus klausimus apie sveikatos priežiūros įstaigose teikiamas paslaugas, teikimo tvarką ir sąlygas atsakys jūsų miesto teritorinės ligonių kasos darbuotojai.

1 Komentaras

  • Vilma

    Laba diena,

    ar verta sunerimti jeigu primaitinamas kudikis 7 men tustinasi tamsiai.

    gruodžio 12, 2015 at 23:40

RAŠYTI KOMENTARĄ