Braškės yra pirmosios uogos, kurios, jei būna uždengtos ankstyvą pavasarį ar auginamos šiltnamiuose, prisirpsta jau pavasario pabaigoje. Jos tobulos – gražios, skanios, vertingos, be kauliukų, tik kad greitai pasibaigia… Daugelio tėvelių, o ypač jų mažylių, tai vienos mėgstamiausių uogų, tad pakalbėkime apie jų naudą mums.
Keletas įdomių ir naudingų faktų apie braškes:
- Braškės yra rožių šeimos augalas ir vienintelė uoga (o jei tiksliau, tai vaisius), turinti sėklas paviršiuje.
- Sakoma, kad jei kiekvieną dieną suvalgytume 1,5-2,5 puodelius braškių, patenkintume visos dienos vaisių poreikį, bet reiktų gerokai daugiau, norint atstatyt po pavasario nusilpųsį organizmą ir sukaupt atsargų kitai žiemai. Taigi tiesiog būtina sezono metu bent kokius 3-4 kartus per savaitę iš širdies pasimėgauti braškėmis, ypač žinant, kad jų būna tik kiek daugiau nei vieną mėnesį per metus.
- Braškės – puikus antioksidantas. Yra rašoma, kad JAV braškės kaip antioksidantas yra trečioje vietoje tarp dažniausiai naudojamų vaisių, daržovių ir prieskonių. Lietuviškuose puslapiuose braškės nepatenka į dešimtuką. Šioje vietoje yra svarbus faktas tas, kad sąrašuose lyginamas kiekis yra vienas puodelis, tačiau kai prisėdame valgyti braškių, jų valgome dažniausiai daugiau nei vieną puodelį (ko gero braškių puodelį suvalgyti daug lengviau nei tarkim spanguolių).
- Yra žinoma, kad braškės reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Mokslininkai nustatė, kad suvalgius apie 150g braškių, cukraus kiekis kraujyje atstatomas. Iš čia peršasi išvada – prisivalgei saldumynų, užkask braškėmis. Puiki paguoda saldumynų mėgėjams.
- Tyrimais nustatyta, kad braškės padeda apsisaugoti nuo kai kurių rūšių vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų bei diabeto.
- Braškės labai gležnos uogos ir jas reikėtų suvartoti per dvi paras, tačiau žinoma geriausia suvalgyti iš kart.
- Braškėse gausu vitaminų C, K, B6 bei kitų, taip pat ir mineralinių medžiagų – kalcio, magnio, mangano, omega-3 bei kitų. nutritiondata.self.com pateikia detalią braškių maistinės sudėties lentelę.
- Trintas braškes galima naudoti kaip kaukę veidui ar kūnui. Kūnui tai puikus šveitiklis. Galima derinti su pirties procedūromis.
- Braškes žiemai galima šaldyti ir džiovinti. Žinoma verdamos iš jų ir uogienės, tik nedaug jau jose ko ir belieka išvirus. Džiovintos braškės yra labai puikus užkandis vaikams ir ne vaikams.
- Šaldytas braškes blenderio pagalba galima paversti skaniausiais ledais. Galima įpilti ir grietinėlės, kad būtų riebiau ir dar skaniau.
Šaltinis www.ieskantysmenulio.lt