American Baby

DRAUGIŠKI PRIMINIMAI DĖL NĖŠČIŲJŲ MITYBOS

Nėštukės organizmas žino, ko jam reikia, todėl jei išmoksite į jį įsiklausyti, turėsite patį geriausią patarėją. Svarbiausia, ką reikia prisiminti – nėštumo metu valgyti būtina. Nepaisant perspėjimų dėl galimų vaiko alergijų ir baimės dėl augančio svorio, valgyti reikia tiek, kad organizmo poreikiai būtų patenkinti. Kadangi kūnas atlieka papildomą darbą, maistingųjų medžiagų jam reikia daugiau – šiuo metu laikytis dietų yra visiškai neprotinga.

Gerti reikia daug

Labai paprasta ir pigi rekomendacija – gerkite daug vandens. Vis dėlto neretai nėštukei tai itin sunkus uždavinys, nes vanduo tiesiog nelenda arba nuo jo pykina. Tuomet išbandykite mineralinį vandenį: gazuotą ir negazuotą, sūresnį ir švelnesnį, kambario temperatūros ir atšaldytą, su šlakeliu citrinos. Išmėginkite stipriai atskiestas tradicines obuolių sultis, taip pat atskiestą nealkoholinį imbierinį vyną (imbieras geriausiai malšina pykinimą). Vaistažolių arbatas reikėtų gerti tik pagal jų vaistinę paskirtį, o ne kaip kasdienį gėrimą. Jei jūsų kraujospūdis žemas ir prieš nėštumą nuo to gelbėjotės gerdama kavą, būtų neprotinga visiškai jos atsisakyti, tačiau reikėtų išgeriamos kavos kiekį sumažinti ir / arba pakeisti kokybiška žaliąja arbata. Turėkite omenyje, kad norėdama gauti naudos iš žaliosios arbatos ir pajusti tikrą jos skonį, turite ją tinkamai paruošti. Nei kava, nei juodoji, nei žalioji arbatos negeriamos su maistu, nes jos trukdo kai kurių maisto medžiagų pasisavinimui. Jei kavą gėrėte tik dėl skonio malonumo, išbandykite cikorijų, miežių ar pienių šaknų kavą.

Pusryčiams

Pusryčius nėštukei būtų gerai valgyti. Žinoma, ne per prievartą. Pusryčių maisto kalorijų skaičiuoti neverta, bet tai neturėtų būti tortai ir pyragėliai. Tinka viso grūdo košės, sausi pusryčiai su pienu, jogurtu ar sultimis. Toms, kurios netoleruoja karvės pieno arba jo nemėgsta, tiks avižų, ryžių, kokosų, migdolų ar ekologiškų sojų pienas. Taip pat sumuštiniai, sūris, kiaušinis, netgi sriuba, žalieji kokteiliai, švieži ar džiovinti vaisiai ir pan.

Kai norisi nuolat kramtyti

Nėštukėms gerai žinomas jausmas: kai alkana – pykina, kai pavalgai – pykina. Nepykina tik tada, kai ką nors kramtai. Todėl norisi nuolat kramtyti. Jei kramtysite kaloringus produktus, vėliau gali tekti nešioti tikrai sunkų pilvelį. Taigi norėtųsi, kad kramtukai būtų vertingi ir nelabai kaloringi. Kaip visada tokiais atvejais, tinkamiausi vaisiai ir žalios daržovės, pvz., morkos, obuoliai. Tačiau ir jų didesnį kiekį ne kiekvienas organizmas suvirškins. Dažnai norisi kokių nors sausų grūdų produktų: sausučių, trapučių, lazdelių ir panašių užkandėlių. Čia reikėtų atkreipti dėmesį į du dalykus – kad juose nebūtų nieko nereikalingo ir kad būtų kokia nors maistinė nauda. Nereikalingi dalykai – tai dažikliai, kvapikliai ir skonio stiprikliai. Reikėtų rinktis viso grūdo trapučius, negruzdintus aliejuje, be papildomo cukraus ir druskos (jie kelia apetitą) ir iš kuo įvairesnių kultūrų: grikių, ryžių, kukurūzų, sorų, avižų ir pan. Riešutai ir sėklos čia netiks, nes jie per daug maistingi.

Maistingi užkandžiai

Kadangi nėštukės organizmas augina naują gyvybę, jam reikia pačių įvairiausių medžiagų. Čia padės žinomi, bet neretai pamirštami produktai, tokie kaip riešutai ir sėklos. Moliūgų, linų sėmenų, saulėgrąžų, ispaninio šalavijo, sezamų sėklose gausu omega 3 ir omega 6 riebalų rūgščių, vitaminų ir mikroelementų, skaidulų. Riešutuose – migdoluose, graikiniuose, bertoletijose, kedrinėse pinijose, karijose, anakardžiuose, lazdynuose – gausu vertingų baltymų, mikroelementų ir vitaminų. Riešutai ir sėklos nėra lengvai virškinamas produktas, todėl jų reikėtų nepadauginti, ypač riešutų. Valgyti juos galima neapdorotus, mirkytus arba švelniai paskrudintus (bet neperkepintus!) – visų skirtingas skonis. Lengviausiai virškinami mirkyti riešutai. Jei perkate neekologiškus, būtina švariai nuplauti ir išdžiovinti orkaitėje. Riešutais ir sėklomis skanu gardinti šviežių daržovių salotas, jogurtą. Migdolus skanu valgyti ir pamirkytus vandenyje nulupus luobelę.

Išradingi sumuštiniai

Ant duonos su sviestu galima dėti ne tik dešrą ir sūrį. Kuo puikiausią sumuštinį galima pasidaryti iš viso grūdo duonos su sviestu ir žaliu agurku arba saulėje džiovintais pomidorais, pakepintais linų sėmenimis, pakepintomis ir sugrūstomis kanapių sėklomis su druska, saulėgrąžų ir moliūgų sėklomis. Ant duonos skanu užsitepti avokadų ar avinžirnių uždarą.

Skanėstai

Kai labai norisi saldžiai, sunku susilaikyti nesuvalgius bet ko, kas saldu ir patraukliai atrodo. Deja, saldumynai yra tas produktas, į kurį daugiausia galima pridėti to, ko valgyti nereikėtų. Ypač atidžiai rinkitės pieniškus ledus – atkreipkite dėmesį, ar jie pagaminti iš šviežios grietinėlės (kitu atveju paprastai tai bus pieno milteliai) ir kiek juose yra sintetinių maisto priedų. Prekybos centruose parduodami kepiniai dažniausiai pagaminti iš šaldytos tešlos su gausybe puriklių, dažiklių, standiklių ir kitų cheminių priedų. Todėl saldumynus geriau gaminti namuose arba rinktis iš specializuotų aukštesnės kokybės kepyklų bei parduotuvių. Venkite hidrintų augalinių riebalų, kepinius rinkitės su sviestu, kokosų ar šalto spaudimo palmių aliejumi.

Salotos

Žalių daržovių salotos, ypač vasarą, yra puikus maistas. Tam reikėtų rinktis šviežias kokybiškas daržoves (geriausia ekologiškas) ir būtinai šalto spaudimo aliejų. Kokį iš jų pasirinkti, galima orientuotis pagal kvapą ir skonį. Jei manote, kad jums gali trūkti omega 3 riebalų rūgščių, tinkamiausias linų sėmenų, kanapių arba graikinių riešutų aliejus. Tačiau per prievarta nieko valgyti nereikėtų. Pauostykite ir paragaukite – nėštumo metu kūnas už protą protingesnis. Jeigu žalias daržoves jūsų organizmas virškina prasčiau, užpilkite dar šaukštą balzamiko acto ar citrinų sulčių, stenkitės salotas valgyti dieną (ne vakare). Rinkitės nerafinuotą druską.

Maistingieji gėrimai

Nėštumo metu drastiškai keisti mitybą nerekomenduojama, tad jei žalieji ar kitokie kokteiliai nebuvo jūsų mitybos pagrindas, nereikėtų imti maitintis vien jais. Tačiau kokteiliai gali būti ir vertingas užkandis, ir skanėstas. Laukiantis nerekomenduojami tokie aktyvūs produktai kaip dumbliai, kviečių želmenys. Geriau vartoti švelnesnius: obuolius, bananus, kriaušes, špinatus, avokadus, datules ir pan.

Turėkite omenyje, kad vaisių ir daržovių sultys taip pat yra maistas, ne gėrimas – nereikėtų jomis užgerti kito maisto. Rinkdamasi sultis atkreipkite dėmesį, ar tai sultys, ar nektaras, ar sulčių gėrimas, taip pat ar pagaminta iš koncentrato, ar pačių vaisių, ar sultys ekologiškos. Vertingiausios yra 100 % ekologiškos sultys, pagamintos ne iš koncentrato. Jų nereikėtų gerti daug, mat tai aktyvus ir koncentruotas produktas. Obuolių, morkų, moliūgų, vynuogių ar slyvų sulčių galima išgerti ir daugiau, o pvz., burokėlių, spanguolių, granatų sulčių per dieną nereikėtų išgerti daugiau nei 50 ml, salierų ar kopūstų sulčių šiuo metu geriau apskritai vengti.

Sveiki įpročiai ir kokybiškas maistas

Laukiantis organizmas yra jautresnis, todėl reikėtų vengti kenksmingų maiste esančių medžiagų – pesticidų likučių, GMO, sunkiųjų metalų, dirbtinių maisto dažiklių, kvapiklių ir skonio stipriklių. Lengviausia tai padaryti renkantis ekologišką maistą. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į produktų sudėtį, gamintoją ir pardavėją – nereikėtų pirkti abejotino maisto vien dėl to, kad jis pigesnis. Šiuo metu svarbiausia vidinė ramybė ir gera nuotaika, todėl maistas turi būti ir vertingas, ir skanus. Drastiškai keisti įpročius vien dėl to, kad išgirdote, jog tai sveika, nereikėtų. Nėštumo metu gali susilpnėti virškinimas. Tuomet valgykite mažesnėmis porcijomis, gerai sukramtykite, negerkite skysčių prieš pat valgydamos, valgymo metu ir tuojau pavalgiusios. Virškinimui pagerinti gardinkite maistą prieskoniais, gamindamos salotas naudokite mėgstamus šalto spaudimo aliejus kartu su citrinų sultimis ar balzamiko actu. jei išmoksite į jį įsiklausyti į organizmą ir neteršite skonio stiprikliais, kvapikliais bei kitais pojūčių klaidintojais, turėsite patį geriausią patarėją.

Autorė – Guoda Azguridienė

http://www.nestumokalendorius.lt

RAŠYTI KOMENTARĄ