Toddler-eating

AR MAISTO PRODUKTAI YRA SUSIJĘ SU ATOPINIU DERMATITU?

Tikriausia ne kartą esate girdėję, kad atopinis dermatitas tolygu griežta dieta mamai ar jos mažyliui. Tačiau šis faktas yra teisingas tik iš dalies. Tam tikri maisto produktai gali sukelti atopinio dermatito paūmėjimą lygiai taip pat, kaip ir aplinkos dirgikliai. Odos bėrimas atsiranda suvalgius tam tikrų produktų arba dėl sąlyčio su jais maisto gaminimo metu (rankos, oda aplink lūpas).

Labai svarbu yra tai, kad maisto alergija nesukelia atopinės egzemos, o pablogina jos būklę. Nerekomenduojama atsisakyti tam tikrų maisto produktų grupių labai ilgam periodui nepasitarus su gydytoju alergologu. Tik gydytojas alergologas gali patvirtinti alergiją maisto produktams. Alerginiai testai padeda nustatyti tikslius išorinius ir vidinius alergenus.

Tad jeigu išbėrė Jūsų mažylio skruostus ar atsirado raudonos niežtinčios dėmės tiesiamuosiuose/lenkiamuosiuose paviršiuose, kokių maisto produktų reikėtų vengti pirmiausia, jeigu dar neapsilankėte pas gydytoją?

p_73782460Jeigu mama maitina krūtimi ir įtariama, kad pradėjo berti dėl maisto alergijos, mama turėtų iš savo valgiaraščio pirmiausia eliminuoti pieno produktus, kiaušinius, kviečius bei kitus individualiai įtariamus maisto produktus dviem savaitėms. Jeigu odos būklė pagerėja, rekomenduojama kas savaitę vėl įvesti po vieną anksčiau eliminuotą produktą ir stebėti, ar atsinaujina buvę simptomai. Bet prisiminkite, kad būtina vengti ilgai trunkančių dietų, jeigu maisto alergeno nepatvirtino tyrimai, todėl būtina apsilankyti pas gydytoją alergologą.

Daliai vaikų, sergančių atopiniu dermatitu, ligą gali paūminti maisto produktai, sukeliantys pseudoalergines reakcijas. Šių reakcijų išprovokuoti simptomai yra panašūs į sukeltus maisto alergenų, tik jų pasireiškime nedalyvauja imuniniai mechanizmai. Dažniausiai pseudoalergines reakcijas sukelia maisto produktai, turintys daug: 1) histamino (pomidorai, špinatai, rauginti kopūstai, brandinti sūriai, perdirbta mėsa ir kt.) 2) tiramino ir feniletilamino (šokoladas, konservuota žuvis); 3) histaminą atpalaiduojančių produktų (citrusiniai vaisiai, braškės, ananasai, kiaušinio baltymas, šokoladas, žemės riešutai). Dažniausiai reakcijos pasireiškimas priklauso nuo kiekio, tačiau gali atsirasti net esant ir labai mažiems maisto produkto kiekiams.

Tad būkite atidūs – stebėkite odos būklę ir vartojamus maisto produktus ir neskubėkite alinti savęs ar mažylio su griežtomis dietomis. Juk neigiamos emocijos atsisakius daugelio produktų gali sukelti priešingą efektą.

Šaltinis http://atopinis.lt

RAŠYTI KOMENTARĄ